+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Kursant Awatar dzg
    Imię
    Damian
    Opis
    Ford Mondeo MK3 2002r.
    Od
    17 Mar 2012
    Mieszka w
    Zielona Góra

    Problem z radiem (piszczenie, szum)

    Hej wszystkim

    Od pewnego czasu mam problem z radiem. Załączam niżej zdjęcie bo nie wiem co to za model, na allegro nie udało mi się go wyłapać.



    Problem objawia się w ten sposób, że radio piszczy strasznie z głośników i szumi. Nie słychać wtedy nic z muzyki niezależnie czy to FM czy CD. Czasem przechodzi mu samo gdy spróbuję je włączyć ponownie. Czasem przechodzi po ponownym włączeniu silnika.

    Jeszcze od strony kierowcy nie działał mi głośnik. Wymieniłem go na nowy, który przez chwilę działa i pisków nie było, teraz nie działa znowu a piski powróciły.

    Macie jakiś pomysł co to i jak to naprawić? Ewentualnie jakie fajne zamienniki znacie?

  2. # ADS
    Reklama
    Od
    25/05/2012
    Mieszka w
    Forum
    Posty
    Many
     

  3. #2
    Mistrz pobocza Awatar Bryckas
    Model
    MKIV
    Silnik
    2.2 TDCi 175 KM
    Opis
    Titanium X
    Od
    21 Nov 2008
    Mieszka w
    Rushden-UK / Wałbrzych
    To radio to Blaupunkt TravelPilot DX

  4. #3
    Kursant Awatar dzg
    Imię
    Damian
    Opis
    Ford Mondeo MK3 2002r.
    Od
    17 Mar 2012
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Dzięki za info Czemu go tak mało? Pewnie trzeba było słono dopłacić za TravelPilota?
    A coś o moim problemie wiesz?

  5. #4
    Mistrz pobocza Awatar Bryckas
    Model
    MKIV
    Silnik
    2.2 TDCi 175 KM
    Opis
    Titanium X
    Od
    21 Nov 2008
    Mieszka w
    Rushden-UK / Wałbrzych
    To fakt, dużo tego nie ma. Co do Twojego problemu, napisałeś, że po zmianie przedniego lewego głośnika przestało piszczeć? Może to któryś z głosnikiów jest przyczyną, chociaż to mało prawdopodobne... Sprobój po kolei odłączać głośniki, np. rozłączając "słonika" w drzwiach, może to pomoże Ci znaleźć problem. Może ktoś inny jeszcze coś poradzi. Jeśli nie, to zostaje wizyta w jakimś serwisie RTV, może powiedzą co jest.
    U mnie to radyjko działało dobrze, później było podpięte pod wzmaka przez redukcje. Nawet fajnie to grało, ale zmieniłem zdanie jak kupiłem Kenwooda- przepaść jakościo-dźwiękowa.. Może pomyśl nad zmianą?

  6. #5
    Kursant
    Imię
    Krzychu
    Opis
    MK3 2001 TDDi kombi
    Od
    02 Aug 2012
    Mieszka w
    łódź
    Cytat Zamieszczone przez dzg Zobacz posta
    Hej wszystkim

    Jeszcze od strony kierowcy nie działał mi głośnik. Wymieniłem go na nowy, który przez chwilę działa i pisków nie było, teraz nie działa znowu a piski powróciły.
    a jak wyjąłeś stary głośnik to sprawdzałeś go na sucho? może jest sprawny...
    problem może tkwić w instalacji, robi się zwarcie i radio tak się zachowuje
    często blaupunkty miały coś w rodzaju zabezpieczenia przed uszkodzeniem końcówki mocy, a zwarcie w przewodach może ją uszkodzić

  7. #6
    Pochłaniacz prostych Awatar gruniu
    Model
    MKIII
    Silnik
    2.0 136 KM
    Opis
    mk3 kombi 2.0 tdci 130km, s-max PS 2.0 tdci 163km
    Od
    09 Nov 2006
    Mieszka w
    Kostrzyn nad Odra
    Ja mam dokładnie to samo.
    Każdy z głośników powoli ulegał uszkodzeniu. Myślałem, że to radio i oddałem do naprawy. Gość stwierdził, że radio jest sprawne.
    Kupiłem nowe (używane) głośniki i pojawił mi się znowu uśmiech. Ale wczoraj pisk w głośniku kierowcy, a pasażer z przodu nie gra wcale.
    Jak pisk zniknął, to głośnik kierowcy charczy, a pasażer dalej nie gra
    Uśmiech zniknął

  8. #7
    Pochłaniacz prostych Awatar gruniu
    Model
    MKIII
    Silnik
    2.0 136 KM
    Opis
    mk3 kombi 2.0 tdci 130km, s-max PS 2.0 tdci 163km
    Od
    09 Nov 2006
    Mieszka w
    Kostrzyn nad Odra
    Teraz grają dwa głośniki z przodu, ale bardzo cicho. I dalej lewy trzeszczy.

  9. #8
    Pochłaniacz prostych Awatar gruniu
    Model
    MKIII
    Silnik
    2.0 136 KM
    Opis
    mk3 kombi 2.0 tdci 130km, s-max PS 2.0 tdci 163km
    Od
    09 Nov 2006
    Mieszka w
    Kostrzyn nad Odra
    Wczoraj wlozylem kolejne nowe glosnik. Pograly z 10 min. Spalone

  10. #9
    Pieszy
    Model
    Ghia
    Silnik
    2.5 170 KM
    Od
    30 May 2017
    Mieszka w
    Golub_Dobrzyn
    Odnawiam temat. Mam to samo. 2 glosniki nie graja z tylu a od kierowcy glosnik dziala/pierdzi/nie gra. Najpierw sie zaczelo od piszczenia wraz ze wzrostem obrotow silnika. A teraz gra jesten glosnik najsczejsciej i nagle zaczyna piszczec z glosnikow (mam wraEzeneie ze ze wszystkich). Czy ktos mowie wie co sie dzieje? Od czego to jest?
    Ostatnio edytowane przez Upys ; 01-11-2019 o 16:54

  11. #10
    Zarząd
    Bogu
    Awatar Zeus
    Model
    MKIII i MKIV
    Silnik
    benzynowy gazowany i nie
    Od
    15 May 2008
    Mieszka w
    Wrocław
    Takie piszczenie jak opisujesz (zależne od obrotów silnika) wskazywałoby na alternator. Czy ja włączysz radio na zgaszonym silniku to też piszczy ?

Podobne wątki

  1. [MkIII] problem z radiem.
    By CzarekJ in forum CarAudio
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 22-04-2013, 14:52
  2. [MkIII] Problem z radiem
    By foka76 in forum CarAudio
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 03-05-2012, 23:56
  3. [MkIII] problem z radiem!!!!
    By emmar1 in forum CarAudio
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 14-01-2009, 13:04
  4. [MkI] Problem z Radiem
    By KarolRS in forum CarAudio
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 18-11-2007, 12:27
  5. [MkII] Problem z radiem
    By Quidin in forum CarAudio
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 22-06-2007, 08:12

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów