+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17
  1. #1
    Pieszy
    Opis
    Ford Mondeo MK3
    Od
    27 Jan 2012
    Mieszka w
    Szczecin

    Nie odpala, nie wchodzi na obroty

    Witam wszytstkich, zapoznałem się z grubsza z tematami usterek waszych Mondeo jednak mój zachowuje się nieco inaczej. Dręczą mnie 2 usterki pojawiające się sporadycznie.

    1. Po uruchomnieniu silnika głównie gdy jest dość zimno mój Mondeo nie reaguje na pedał przyspieszenia "gazu", dzieje się to przez 5 do 15, 20 sekund po odpaleniu, można wcisnąć pedał do podłogi zero reakcji pracuje na wolnych obrotach, gdy po pracuje na wolnych obrotach te 15, 20 sekund wszytsko jest ok, nie gaśnie nie włączaja się żadne kontrolki nie ma problemów z uruchomieniem silnika. Nie dymi, silnik pracuje równo, nie "falują obroty".

    2. Usterka jest bardziej kłopotliwa ponieważ Mondeo nie chce wogóle odpalić wygląda to mniej wiecej tak, wkładam kluczyk do stacyjki odczekam chwilę aż zgaśnie kontrolka świec żarowych przekrecam kluczyk auto nie chce wogóle odpalić, rozrusznik kręci jednak auto nie odpala, w trakcie uruchomniania silnika włącza się kontrolka świec żarowych i mruga. Wyjmuję kluczyk ze stacyjki powownie próbuje uruchomić silnik sytuacja się powtarza. Zazwyczaj wtedy biorę drugie auto a Mondeo zostawiam pod domem natomiast, gdy wrócę do niego na drugi dzień bez żadnych działań napraw itp., ponowna próba i auto odpala za pierwszym razem sytuacja ta powtarza się z 2 razy na tydzień. Próbowałem zaśięgnąć rady w pobliskich warsztatach i jak zwykle bywa cytuję "napewo wtryski leją, nie mam pojęcia musi Pan podstawić auto na 2 dni my poszukamy, posprawdzam".

    Panowie Proszę o małą podpowiedź co może dziac się z moim Mondeo.

    Moje Mondeo 2003r. przed liftem 2.0 TDCI 85KW skrzynia automatyczna pięciobiegowa.

  2. # ADS
    Reklama
    Od
    25/05/2012
    Mieszka w
    Forum
    Posty
    Many
     

  3. #2
    Mistrz pobocza Awatar sly_PL
    Imię
    Sylwek
    Opis
    MkIII 2.2 tdci ST
    Od
    09 Dec 2010
    Mieszka w
    Wrocław
    błędy się jakieś zapisały ?
    jak było powiedzmy ciepło na dworze też miałeś te objawy?
    Takiego szukałem, takiego kupiłem, takim jeździł będę z przyjemnością!
    Dźwięk v-ki powinni nagrywać i dawać gratis do każdego sprzedawanego diesla jako podkład.

  4. #3
    Pieszy
    Opis
    Ford Mondeo MK3
    Od
    27 Jan 2012
    Mieszka w
    Szczecin
    Któregoś razu podjechałem do mechanika, podpięty komputer nie wykazał żadnych błędów z uwagi na to, że po próbach odpalania rozładował się akumulator i ponoć wszystkie błędy się wykasowały. Jeżeli chodzi o objaw braku reakcji na pedał gazu to tylko i wyłącznie w zimie to się pojawia. Latem przekręcam kluczyk i bez problemu odrazu auto reguje na gaz i wkręca się na obroty. Natomiast jeżeli chodzi o brak możliwości odpalenia auta i mrugająca kontrolkę świec żarowych dzieje się to od jakis dwóch miesięcy, oczywiście występuje to sporadycznie.

  5. #4
    Mistrz pobocza Awatar sly_PL
    Imię
    Sylwek
    Opis
    MkIII 2.2 tdci ST
    Od
    09 Dec 2010
    Mieszka w
    Wrocław
    Świece żarowe, sprawdź wszystkie, zasilanie czy jest na świecach i czy grzeją.
    Takiego szukałem, takiego kupiłem, takim jeździł będę z przyjemnością!
    Dźwięk v-ki powinni nagrywać i dawać gratis do każdego sprzedawanego diesla jako podkład.

  6. #5
    Pieszy
    Opis
    Ford Mondeo MK3
    Od
    27 Jan 2012
    Mieszka w
    Szczecin
    Świece żarowe wymienione wszytkie 4 na nowe. A co z tym że nie reaguje na pedał przyśpieszenia. ???

  7. #6
    Pogromca zakrętów Awatar Jendrekmak
    Opis
    mk3 2.0 tdci kombi FL
    Od
    03 Jan 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez calvin18 Zobacz posta
    A co z tym że nie reaguje na pedał przyśpieszenia. ???
    na początek spróbuj chwilę dłużej przytrzymać rozrusznik przy uruchamianiu o jakieś 1-2 sekundy i zobacz czy objaw zniknie. wcześniej jak przeglądałem wątki, w których taki problem się pojawiał w ten sposób sobie koledzy radzili.
    Ostatnio edytowane przez Jendrekmak ; 28-01-2012 o 00:44
    2.0 tdci kombi 2004 FL 160 KM, 360 Nm, eibach pro -30, ham. FF2 ST225, ST220 look


  8. #7
    Pieszy
    Opis
    Ford Mondeo MK3
    Od
    27 Jan 2012
    Mieszka w
    Szczecin
    Panowie byłem dzisiaj w ASO Forda w szczecinie, nie Mondeo i przedstawiłem moją sytuację:

    Co do braku reakcji na pedał gazu sugerują iż z wtryskami się coś dzieje " leją" bo ciśnienia nie dają odpowiedniego, lecz obiaw ten, brak reakcji na pedał gazu znika samoczynie po tym jak silnik popracuje 15-20 s., dodałem także że tylko zimą to zaobserwowałem gdyż jest zimno.

    Co do drugiej usterki także podejrzewają że leją wtryski, ja sądze że to dziwne bo dzieje się to sporadycznie a jak mają "lać" to będą lały cały czas, no i brak podstawowych objawów: brak mocy, dymienie na czarno.

    Tak czy siak ASO za diagnozę zawoła odemnie około 390 zł, czy warto ?
    Ostatnio edytowane przez calvin18 ; 31-01-2012 o 22:15

  9. #8
    Niedzielny kierowca
    Imię
    Piotr
    Opis
    Renault Scenic
    Od
    08 Nov 2010
    Mieszka w
    Wlkp/Dolny Śląsk
    Jak na moj gust rzeczywiscie jest to objaw ktory moze wskazywac (nie musi...), ze ktorys z wtryskow nie domaga (czy kontrolka gasnie po ponownym odpaleniu? masz numer bledu - powinien sie zapisac po zamigotaniu kontrolki). Sprawdziles swiece zarowe wszystkie i wszystkie grzeja, nawet jesli nowe? Objaw organoleptycznie bedzie identyczny, wlacznie z wywaleniem sprezynki i P0251 na kompie po takiej akcji.
    Co do ceny za diagnoze - 390 to tak mniej wiecej standardowa cena. Ale potrafia tez zdiagnozowac calosc za 250 - zalezy jak sie dogadasz.

  10. #9
    Pogromca zakrętów Awatar Jendrekmak
    Opis
    mk3 2.0 tdci kombi FL
    Od
    03 Jan 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez calvin18 Zobacz posta
    2. Usterka jest bardziej kłopotliwa ponieważ Mondeo nie chce wogóle odpalić
    sprawdź na początek czujnik położenia wałka rozrządu. jeśli jest czarny to wymień go w ciemno na szary (koszt ok. 100 zł, wymiana 10 minut). jak auto nie odpala to dobrze było by mieć wtedy podpięty komputer bo może udało by się wychwycić jakiś błąd występujący tylko podczas rozruchu a nie zapisujący się do pamięci na stałe
    Ostatnio edytowane przez Jendrekmak ; 01-02-2012 o 09:44
    2.0 tdci kombi 2004 FL 160 KM, 360 Nm, eibach pro -30, ham. FF2 ST225, ST220 look


  11. #10
    Pieszy
    Opis
    Ford Mondeo MK3
    Od
    27 Jan 2012
    Mieszka w
    Szczecin
    Kolego a czujnik wałka rozrządu fabrycznie jest w kolorze czarnym ? Czy ten w kolorze szarym jest jakimś zamiennikiem ? I czy cena dotyczy zakupu w ASO ?
    Myślę że zaryzykuje i wymienię zobaczę jaka będzie reakcja.

  12. #11
    Mistrz pobocza
    Imię
    Artur
    Opis
    mk3 2.0 tdci FL kombi
    Od
    09 Nov 2009
    Mieszka w
    Lublin
    czarne były przed liftem i przez jakiś czas po lifcie. Szary jest poprawionym (mniej wadliwym) czujnikiem montowanym w późniejszych latach. Cena w ASO to około 100 zł (nie za bardzo oplaca się kupowac przez sieć/allegro).

    Ja mam bolida po FL i u mnie był czarny. Padł - wymeiniłem na szary i gitara.

  13. #12
    Kursant
    Imię
    Roman
    Opis
    Mondeo MK3 2003
    Od
    04 Feb 2011
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Hej, miałem to samo z tym pedałem do 20 sekund martwy nie reaguje, potem skok obrotów do 1200 i już wszystko działa.

    Jak byłem na przeglądzie wtrysków i całego auta zdiagnozowali problem z alternatorem, regeneracja pomogła koszt - 200 zł nie pamiętam co dokładnie wymieniali ale wg elektryka to była przyczyna.

  14. #13
    Pieszy
    Opis
    Ford Mondeo MK3
    Od
    27 Jan 2012
    Mieszka w
    Szczecin
    Witam,

    Co do alternatora był regenerowany i to całkiem nie dawno sprawdzałem ładowanie jest ok, wszytsko było wymienione na nowe, a obiaw brak reakcji na pedału gazu nie zniknął, nadal zastanawiam się co to może być.

  15. #14
    Pieszy
    Opis
    Ford Mondeo MK3
    Od
    27 Jan 2012
    Mieszka w
    Szczecin
    Witam,

    Panowie dzisiejszego dnia postanowiłem sprawdzić co z Mondeo od ponad tygodnia stał w garażu, podpiołem świerzo naładowany akumulator Mondeo odpalił po "połowie obrotu" bez najmniejszego problemu. Temperatura na zewnątrz -5, po odpaleniu żadnych nie normalnych zachowań "nie było żadnego dymnienia, nie było żadnej nie równej pracy silnika", co mnie zdziwiło natychmiastowa reakcja na nacisnięcie pedału gazu. Gasiłem go kilkukrotnie i odpalałem bez najmniejszych kłopotów. Przejechałem się około 30km, nie stwierdziłem braku moncy, dymienia, żadne kontrolki się na zaświeciły Mondeo chodziło bez problemowo. Czytałem na forum podobny przypadek do mojego pomogła wymiana przekaźnika R5?, nie mam pojęcia ile jest w tym prawdy. Panowie proszę czy mógłby ktoś wykonać zdjęcie "silnika" i zaznaczyć miejsce, w którym znajduje się czujnika wałka rozrządu? sprawdzę czy mój jest koloru czarnrgo czy może poprzedni właściciel wymienił go na mniej awaryjny koloru szarego ?

  16. #15
    Mistrz pobocza Awatar sly_PL
    Imię
    Sylwek
    Opis
    MkIII 2.2 tdci ST
    Od
    09 Dec 2010
    Mieszka w
    Wrocław
    Zerknij pomiędzy silnik i puszkę filtru powietrza, na łączniu skrzyni i bloku silnika masz wtyczkę z dwoma przewodami do której jest wpięty czujnik położenia wału. W zależności od rocznika czujnik jest różnie przykręcany. Na allegroszu znajdziesz wygląd czujnika i sposób mocowania.
    Łatwiejszy jest dostęp jak ściągniesz rurę dolotową do turbo z filtra powietrza.
    Takiego szukałem, takiego kupiłem, takim jeździł będę z przyjemnością!
    Dźwięk v-ki powinni nagrywać i dawać gratis do każdego sprzedawanego diesla jako podkład.

  17. #16
    Zielony listek Awatar egzekuthor
    Imię
    CZAREK
    Opis
    MONDEO MKIII 2,0 TDDi 2001 115 kucyków , SKODA FABIA 1,4 MPI 2001
    Od
    02 Dec 2010
    Mieszka w
    SZCZECIN
    Cytat Zamieszczone przez calvin18 Zobacz posta
    Witam,

    Panowie dzisiejszego dnia postanowiłem sprawdzić co z Mondeo od ponad tygodnia stał w garażu, podpiołem świerzo naładowany akumulator Mondeo odpalił po "połowie obrotu" bez najmniejszego problemu. Temperatura na zewnątrz -5, po odpaleniu żadnych nie normalnych zachowań "nie było żadnego dymnienia, nie było żadnej nie równej pracy silnika", co mnie zdziwiło natychmiastowa reakcja na nacisnięcie pedału gazu. Gasiłem go kilkukrotnie i odpalałem bez najmniejszych kłopotów. Przejechałem się około 30km, nie stwierdziłem braku moncy, dymienia, żadne kontrolki się na zaświeciły Mondeo chodziło bez problemowo. Czytałem na forum podobny przypadek do mojego pomogła wymiana przekaźnika R5?, nie mam pojęcia ile jest w tym prawdy. Panowie proszę czy mógłby ktoś wykonać zdjęcie "silnika" i zaznaczyć miejsce, w którym znajduje się czujnika wałka rozrządu? sprawdzę czy mój jest koloru czarnrgo czy może poprzedni właściciel wymienił go na mniej awaryjny koloru szarego ?
    Wydaje mi się, że zrestartował się komputer po wyjęciu aku. Najważniejsze, że problem zniknął.....ale bądź czujny Nasze bolidy są nieobliczalne - hehehehe
    <em>Thrashnalek</em>

  18. #17
    Pieszy
    Opis
    Ford Mondeo MK3
    Od
    27 Jan 2012
    Mieszka w
    Szczecin
    Witam Panowie.

    Odpukać w nie malowane ale po wymianie czujnika położenia wałka rozrządu objaw "nieodpalenia" ustąpił całkowicie, i potwierdzam iż mój czujniki który do tej pory był zamontowany w moim Mondeo był koloru czarnego, został wymieniony na oryginalny koloru szarego.
    Natomiast nadal borykam się z brakiem reakcji na pedał przyśpieszenia, choć z racji na poprawiającą sie pogodę objaw samoczynnie zanika.

Podobne wątki

  1. [MkI] Wchodzi na obroty itp.
    By karczak1 in forum Podwozie, zawieszenie, napęd i wydech
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 06-07-2011, 12:26
  2. [MkII] nie wchodzi na obroty na LPG
    By bordziuk in forum LPG
    Odpowiedzi: 27
    Ostatni post / autor: 30-08-2010, 22:39
  3. [TDCi MKIII] Odpala od kopa ale dymi na biało i nie wchodzi na obro
    By maxx77 in forum Silnik - Diesel
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 27-11-2009, 21:24
  4. [MkI] Sam wchodzi na obroty
    By tomek8822 in forum Podwozie, zawieszenie, napęd i wydech
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 30-05-2008, 10:46
  5. Nie wchodzi na obroty
    By adwokat in forum Silnik - Zetec, Duratec rzędowy
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 05-12-2005, 15:56

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów