+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13
  1. #1
    Kursant Awatar bartekrompca
    Imię
    Bartek
    Opis
    MKIII 2.0 PB/LPG
    Od
    22 Feb 2011
    Mieszka w
    Wejherowo

    Kopci na siwo, szarpie przy 2 tyś. obr.

    Witam
    Wiem że podobnych tematów jest na forum multum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Od jakiegoś czasu walczę z TDCI 115KM mojego teścia który dokonał nieudanego zakupu. Silnik zarówno ciepły jak i zimny pali na dotyk mimo że miał spalone wszystkie świece żarowe. Po odpaleniu, aż się dobrze zagrzeje kopci na siwo, czasem dłużej, czasem krócej, zdarzyło się nawet że kilka razy praktycznie nie kopcił. Nieraz jedzie dobrze, a nieraz głównie przy spokojnej jeździe w okoliach 2000-2300 obr. potrafi strasznie przymulić i wtedy zostawia za sobą zasłonę dymną. Nieraz nie da się nawet do pracy dojechać bo ciągle szarpie kopci i prawie gaśnie. W momencie jak szarpie wciśnie się pedał gazu do oporu to po jakiejś chwili jakby go przebije i wkręci się na obroty. Przy wyższych obrotach to nie występuje. Nigdy wcześniej nie jeździłem TDCI ale wydaje mi się że nie pracuje tak jak powinien, przede wszystkim wogóle nie chce jechać poniżej 2 tyś obr. Nie zapala się sprężynka nawet jak wkręci się go na maksymalne obroty. Auto kupione z komisu, ale załatwiliśmy namiar na poprzedniego właściciela i przyznał się że trochę z tym walczył ale w końcu go sprzedał bo już nie miał nerwów. Teraz powiem co sprawdzałem: próba przelewowa - na wszystkich wtryskach po 14-16ml, więc prawie idealnie; kolektor dolotowy i egr wyczyszczony (egr próbowałem też zaślepiać bez rezultatu); świece żarowe wymienione; turbina sprawdzona u znajomego mechanika - powiedział że tłoczy bardzo dobrze i chodzi cicho; cięgno na turbinie pracuje lekko; węże od turbo do IC i od IC do kolektora przejrzane i wyglądają dobrze. Podłączyłem też go pod ELM`a i pokazał błędy: U1262, B1676, B1316 więc nijak się mają do objawów.

    Pomóżcie lub podpowiedzcie kto mógłby pomóc w okolicy trójmiasta bo ręce już opadają. Auto było już u trzech mechaników i wszyscy oddają go z powrotem rozkładając ręce
    Ostatnio edytowane przez bartekrompca ; 10-09-2012 o 22:51

  2. # ADS
    Reklama
    Od
    25/05/2012
    Mieszka w
    Forum
    Posty
    Many
     

  3. #2
    Niedzielny kierowca Awatar Maniak87
    Imię
    Marek
    Model
    Mondeo mk4 Titanium X sport 2.2 tdci
    Silnik
    2.2 TDCi 175 KM
    Opis
    Mondeo mk4 Titanium x 2.2tdci
    Od
    29 Jan 2010
    Mieszka w
    Lincoln UK/ Wodzislaw Sl
    oddaj wtryski do sprawdzenia w warsztacie bo mogą końcówki lać., 30-70zl za szt.
    2009 Mondeo Titanium X Sport 2.2 TDCI, Panther Black.

  4. #3
    Pochłaniacz prostych Awatar Jareczek1980
    Opis
    MK3 2.0TDCI 2007r. liftback
    Od
    13 Mar 2010
    Mieszka w
    Czeladź
    który rok auta?
    Było MK3 kombi 1.8 kombi FL
    jest mk3

  5. #4
    Kursant Awatar bartekrompca
    Imię
    Bartek
    Opis
    MKIII 2.0 PB/LPG
    Od
    22 Feb 2011
    Mieszka w
    Wejherowo
    Rok 2002

  6. #5
    Pochłaniacz prostych Awatar Jareczek1980
    Opis
    MK3 2.0TDCI 2007r. liftback
    Od
    13 Mar 2010
    Mieszka w
    Czeladź
    ja bym obstawił EGR lub którąś z rur dolotu. Wiele osób pisało ze sprawdzało im kilku mechaników, a potem po zdemontowaniu całego dolotu były mikropęknięcia.
    Podobnie z egr, często nie wystarcza samo czyszczenie, trzeba wymienić, bo już nie daje rady.
    Dobrze by było przeczyścić cały dolot, na fkp jest o tym bardzo fajny artykuł na mkp też, pisał o nim sly
    Ostatnio edytowane przez Jareczek1980 ; 12-09-2012 o 09:59
    Było MK3 kombi 1.8 kombi FL
    jest mk3

  7. #6
    Niedzielny kierowca
    Opis
    Mondeo MKIII 2.0 TDCI AUTOMAT
    Od
    22 Oct 2010
    Mieszka w
    Bartoszyce
    Sprawdź podciśnienie na EGR i TURBO - do EGR wstaw zaślepkę z 2 otworami fi 8 .Na EGR mogą być straty podciśnienia i ubytek wpływa na pracę TUROBO ( ustawienie łopatek) lub nieszczelne same zwory podciśnienia sterujące EGR i TURBO.

  8. #7
    Kursant Awatar bartekrompca
    Imię
    Bartek
    Opis
    MKIII 2.0 PB/LPG
    Od
    22 Feb 2011
    Mieszka w
    Wejherowo
    Też myślałem że to coś ze sterowaniem turbiną, tylko tutaj akurat siłownik cięgna turbiny podłączony jest krótkim wężykiem do strony tłocznej turbiny, czyli sterowany jest nadciśnieniem a nie podciśnieniem o ile można to tak nazwać, więc raczej za słabe podciśnienie miałoby się nijak do tego. A po drugie egr zaślepiałem z tym że całkowicie bez otworów w zaślepce i bez rezultatu. A samochód kopci nawet na wolnych obrotach więc sama turbina miałaby mało do powiedzenia. Tak już sobie myślałem że skoro ktoś grzebał tyle to może coś przestawił w rozrządzie bo widać że pokrywa przykręcona na silikon

  9. #8
    Niedzielny kierowca
    Imię
    Marcin
    Opis
    Mondeo MKIII TDCI
    Od
    11 Mar 2012
    Mieszka w
    Wroclaw
    Piszesz ze jak sie rozgrzeje to juz jest lepiej i ze czasami jedzie dobrze - rozrzad raczej odpada.
    Podlaczales pod komputer wtedy gdy szarpie? Moze czujnik polozenia walka?
    Ja bym sie mocno przyjrzal wezom IC.

  10. #9
    Kursant Awatar bartekrompca
    Imię
    Bartek
    Opis
    MKIII 2.0 PB/LPG
    Od
    22 Feb 2011
    Mieszka w
    Wejherowo
    Ale nawet jak się rozgrzeje to spaliny śmierdzą, tylko nie określę czym, na pewno nie jest to spalony olej czy płyn chłodniczy tylko już nie widać kopcenia. Węże oglądałem, co prawda bez wyciągania ale wyglądają dobrze, nic nie syczy nie dmucha. Jak ścisnę wąż palcami i przegazuję to nie ma szans utrzymać węża, rozprostowuje się błyskawicznie. Dzisiaj auto trafia do mechanika z Gdyni którego ktoś polecił na forum. Dam znać jak się czegoś dowiem

  11. #10
    Kursant Awatar bartekrompca
    Imię
    Bartek
    Opis
    MKIII 2.0 PB/LPG
    Od
    22 Feb 2011
    Mieszka w
    Wejherowo
    Na razie rozwiązany problem z kontrolką oleju - uszkodzony okazał się czujnik ciśnienia. Co do szarpania i kopcenia będę wiedział coś może dzisiaj, bo wtryski zostały oddane do sprawdzenia.

  12. #11
    Daniel123
    Gość

    Angry problem z turbina

    witam, posiadam Mondeo MK3 z silnikiem TDDI 2.0
    mam problem z turbiną, do 2 tys jedzie normalnie ale powyżej wydaje dziwne metaliczne dźwieki podobne do podwyzszonych obrotów wiertarki i zaczyna wyraznie przeskakiwac podczas ciągniecia, wyraznie czuc szarpniecia samochodu, ktos wie o co moze chodzic?? da sie cos jeszcze zrobic ??

  13. #12
    Niedzielny kierowca
    Imię
    Marcin
    Opis
    Mondeo MKIII TDCI
    Od
    11 Mar 2012
    Mieszka w
    Wroclaw
    sciagnij rure ze sprezarki i poogladaj jak wyglada wirnik - czy nie ma luzow. Podejrzewaz ze bedzie mial luzy - wtedy regeneracja lub uzywka.

  14. #13
    Daniel123
    Gość
    dzieki za informacje

Podobne wątki

  1. [TDDi MKIII] MKIII-Kopci na siwo i trzesie na zimnym silniku
    By animavilis in forum Silnik - Diesel
    Odpowiedzi: 67
    Ostatni post / autor: 14-11-2013, 09:51
  2. [MK I TD]Kopci na siwo, nierowna praca silnika
    By Vax in forum Silnik - Diesel
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 30-10-2010, 12:48
  3. [Zetec]Kopci przy odpalaniu,szarpie między 1500-2000 obr
    By evo93 in forum Silnik - Zetec, Duratec rzędowy
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 24-08-2010, 23:04
  4. Kopci siwo po pierwszym dopaleniu, w czy problrm?
    By SLAVKO in forum Silnik - Diesel
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 11-04-2007, 13:33
  5. kopci rano po odpaleniu na biało-siwo
    By PAWLOS in forum Silnik - Zetec, Duratec rzędowy
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 01-11-2005, 11:26

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów