+ Odpowiedz w tym wątku
Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 80 z 99
  1. #61
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez hoody Zobacz posta
    Na ford.sklep chcą 113zł i jest tylko na zamówienie.
    Ja to tylko podrzuciłem bo tam mają podane numery katalogowe, jak masz numer to wrzuć go w google i zobacz czy któryś sklep będzie miał taniej.

    Cytat Zamieszczone przez hoody Zobacz posta
    Nie zgasł mi jeszcze od wczoraj ale dzisiaj rano znowu nie mogłem go odpalić.
    Tzn. odpalał ale jak tylko puściłem nogę z gazu to zdychał. I tak kilka minut aż się trochę nie nagrzał.
    Czyli tak jakby nie miał tego ssania co powinno być zaraz po odpaleniu auta.
    Albo nie miał ssania (trza by spojrzeć jakie temperatury czujnik silnika pokazuje)
    albo może pompka paliwa za mało daje, może coś z wtryskiwaczami.


    Cytat Zamieszczone przez hoody Zobacz posta
    wciskaniu sprzęgła obroty podchodziły do 2000-2200. Dopiero jak się zatrzymywałem to spadały do 750-800. I tak całą drogę do domu. Przy zmianie biegów czy wysprzęglaniu tak samo.
    Lewe powietrze, bocznikowy się niedomyka, bocznikowy nie dostaje sygnału że ma się domknąć, wtryski podlewają.

    Ciężko tak jakichś więcej konkretów podać, no bo się nie da jedynie ogólne informacje to może powodować takie zachowania.
    Jeszcze wziąłbym odpiął wtyczkę od PCM-a i oczyścił, tak samo ze złączkami głównymi w komorze silnika.
    Może gdzieś jaki brud/zaśniedzenie i to potrafi wpływać na takie objawy.

    Na liswtie paliwowej jest regulator ciśnienia, odepnij od niego wężyk podciśnienia, zobacz czy nie ma śladów paliwa, jak nie ma to zaślep i wężyk i króciec regulatora, i zobacz czy jest jakaś zmiana.

  2. # ADS
    Reklama
    Od
    25/05/2012
    Mieszka w
    Forum
    Posty
    Many
     

  3. #62
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    Pompkę paliwa to ze 2 miesiące temu wymieniłem na nową.
    Ale sprawdzę co mówisz.
    Przejrzę też te kable od PCM'a i jak będzie znowu problem rano to podepnę kompa i sprawdzę temperaturę jaką ma.
    A co myślisz o aktualizacji softu? Może warto spróbować?
    Znacie kogoś z kujawsko-pomorskiego kto ma IDSa i jest w miarę oblatany w nim?
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  4. #63
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez hoody Zobacz posta
    A co myślisz o aktualizacji softu? Może warto spróbować?
    Tutaj to nie mam drewnianego pojęcia, jeśli sam soft się rozpłynął (jeśli to możliwe) no to pomoże, nie mam pojęcia czy ten soft w PCM-ie może się skrzaczać z czasem jak windows.
    Natomiast wiem że są warsztaty które poprawiają soft fabryczny, nie jest to na zasadzie tuningu tylko na precyzyjniejszym dobraniem parametrów np dopracowanie czasów wtrysków w zależności od obciążenia,

    Wrzuć w regionalnych zapytanie o tym ids-ie, może tam ktoś się odezwie.
    Ostatnio edytowane przez Netoper ; 12-01-2017 o 22:55

  5. #64
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    Kolejna porcja kłopotów.
    Sprawdziłem złącza od PCMa, są dobre. Dalej poczyniłem jeszcze reset kompa i adaptację.
    Sprawdziłem jeszcze raz zewnętrznie ewentualne nieszczelności kolektora czy wężyków. Nic na to nie wskazuje.
    Poza tym po zatkaniu przepustnicy ręką silnik gaśnie. Dalej wyczyściłem bocznikowy i MAP sensora, chociaż jak już wcześniej pisałem ten kupiłem nowy i tak też wyglądał.
    Zaślepiłem też dla sprawdzenia miejsce gdzie wchodzi wężyk od zaworka separatora oleju a wężyk zostawiłem luzem.
    Wymieniłem uszczelkę pod bocznikowym.
    I nic. Dalej chodzi jak chce.
    A właściwie jest gorzej. Teraz jak wciskam sprzęgło podczas jazdy to obroty podskakują na 1500.
    Nawet jak dojeżdżam do skrzyżowania i hamuję silnikiem to jak tylko wcisnę sprzęgło to od razu obroty do góry.
    Dopiero jak stanę to spadną na 750.
    Co powiesz na to Netoper?
    Brak mi już pomysłów i chęci.
    Pozostaje chyba tylko sprawdzenie luzów zaworowych i ciśnienie na garach.
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  6. #65
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    Dzisiaj odpiąłem wtyczkę od czujnika VSS i jak narazie jest mały postęp.
    Obroty po wciśnięciu sprzęgła nie rosną już ale teraz znowu niebezpiecznie spadają chwilowo do nawet 500 ale jeszcze mi nie zgasł.
    Co prawda dużo nie jeździłem tylko jakieś 20km.
    Sprawdzę jeszcze jutro czy się utrzyma a potem wepnę wtyczką na miejsce i zobaczę czy znowu się pogorszy.
    Obserwowałem trochę parametry w trakcie jazdy i jak hamuję silnikiem to przepustnica jest otwarta w 18,4-18,8%
    Czy takie powinna wartości pokazywać czy to za duże otwarcie?
    A jeszcze mi powiedz Netoper jakie są objawy uszkodzonego czujnika położenia wału?
    Można go jakoś sprawdzić?
    Wyczytałem też chyba na fcp że komuś wymienili w serwisie półośkę i te problemy mu ustały bo VSS zdaje się że z tej półośki zczytuje te dane ale jaki to ma wpływ na podnoszenie obrotów po wysprzęglaniu to nie mam zielonego.
    Zobaczę jeszcze jak będzie się jutro zachowywał i zdam raport co i jak.
    Myślałem jeszcze o wizycie w autoryzowanym serwisie Forda ale jakby Panowie zobaczyli że nie mam EGRa, klapek w kolektorze teraz zaślepiony wlot od zaworka separatora i zdjętą wtyczkę z VSS'a to by powiedzieli że to właśnie dlatego i w ogóle by nie podeszli poważnie do tematu.
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  7. #66
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez hoody Zobacz posta
    jest otwarta w 18,4-18,8%
    Czy takie powinna wartości pokazywać czy to za duże otwarcie?
    Jest OK, to jest spoczynkowe położenie przepustnicy.

    Cytat Zamieszczone przez hoody Zobacz posta
    jakie są objawy uszkodzonego czujnika położenia wału?
    Silnik nie odpala, albo ma chęć odpalić ale strzela w dolot i gaśnie, odpala na zimnym po rozgrzaniu martwy. na 99.9999% Twoje objawy to nie czujnik wału.


    Cytat Zamieszczone przez hoody Zobacz posta
    bo VSS zdaje się że z tej półośki zczytuje te dane ale jaki to ma wpływ na podnoszenie obrotów po wysprzęglaniu to nie mam zielonego.
    W mondku zależy od rocznika, albo sygnał ze skrzyni albo z czujnika ABS-u
    W jak PCM dostaje dane że auto się toczy na luzie albo na wciśniętym sprzęgle, to trzyma ciut wyższe obroty aby było np zasilanie/napęd wspomagania, czy odpowiednie podciśnienie dla serwa hamulca.


    Cytat Zamieszczone przez hoody Zobacz posta
    Myślałem jeszcze o wizycie w autoryzowanym serwisie Forda
    Daj sobie spokój, tam nie ma diagnostów, oni postępują wedle wytycznych zawartych w książce serwisowej, czyli wymieniać wszystko po kolei włącznie z całym silnikiem.

  8. #67
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    No wiem Netoper. Z tym serwisem to się wygłupiłem ale wiesz, tonący brzytwy się chwyta.
    Dzisiaj podpiąłem spowrotem wtyczkę od VSS'a i wszystko wróciło do normy.
    Do normy czyli jak wciskam sprzęgło mając np 1000obr to on i tak podnosi do 1500.
    Dzieje się tak tak długo jak się samochód kula. Nawet 1km/h, a jak tylko stanę to od razu spadają na 750.
    Tylko teraz powstaje pytanie czy wymiana VSS'a coś w ogóle da?
    No bo jeśli jest odpięty i samochód zachowuje się w miarę normalnie a po podpięciu już nie to można domniemywać że to jego wina, ale...
    No właśnie jest jedno ale. Bo gdyby był uszkodzony to powinien chyba licznik też wariować albo nie działać a tu nic. Wszystko działa.
    Ciekawe czy może dawać dobre informacje do licznika a do PCM'a nie?
    Raczej wątpliwe.
    Szukam wszystkich możliwości żeby to zlokalizować i nie ruszać zaworów ani głowicy ale chyba bez chociażby zwalenia pokrywy klawiatury i sprawdzenia luzów się raczej nie obędzie.
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  9. #68
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    Po długich rozważaniach natury filozoficznej pomyślałem że spróbuję jeszcze podmienić bocznikowy na któryś z moich używanych.
    Właśnie je moczę. Może rzeczywiście coś tego nowego boli choć wątpię bo skoro raz podnosi obroty po wciśnięciu sprzęgła do góry a raz sobie spadną obroty że zdechnie to wydaje mi się że działa. Problem jest chyba w tym że coś daje sygnał do PCM'a że ma podnieść obroty albo że mają spaść.
    Raczej mi się wydaje że tu jest pies pogrzebany. Problem tylko jak to zlokalizować. Dobrze myślę Netoper?
    Dzisiaj też sobie myślałem o czujniku położenia sprzęgła czy tez pedału sprzęgła.
    Tylko on chyba działa zero/jedynkowo nie? To łatwo będzie go sprawdzić.
    A może sonda lambda się skończyła?
    Jakie są objawy uszkodzonej sondy?
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  10. #69
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    A więc tak.
    Podmieniłem krokowca na inny wcześniej wymoczony i wyczyszczony dla pewności i nic.
    Tak samo, czyli myślę że mogę go wykluczyć i założyć spowrotem ten nowy, który mam.
    A jeszcze mam jedno pytanie, ile jest czujników temperatury i z którego bierze odczyty PCM?
    Jest tylko ten jeden na chłodnicy czy są może dwa?
    Czujnik temperatury zasysanego powietrza pokazuje mi 3'C ale to chyba dobrze zważywszy na warunki za oknem.
    Sprawdziłem też sondę dzisiaj ale tylko miernikiem i wydaje się ok.
    Na scanmasterze też jakieś wykres pokazuje przypominający sinusoidę więc myślę że jest ok.
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  11. #70
    Pochłaniacz prostych
    Model
    mk3 hatchback 2005
    Silnik
    2.0 145 KM
    Od
    10 Jul 2011
    Mieszka w
    Bełchatów
    Cytat Zamieszczone przez hoody Zobacz posta
    ile jest czujników temperatury i z którego bierze odczyty PCM?
    czujnik temperatury jest jeden do PCM i zegarów
    Cytat Zamieszczone przez hoody Zobacz posta
    Jest tylko ten jeden na chłodnicy
    na chłodnicy masz jakiś czujnik gdzie?

  12. #71
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    Źle się wyraziłem. Chodziło mi o ten czujnik, który jest z prawej strony bloku a który mierzy temperaturę wody.
    Bo gdzieś na fcp ktoś napisał że jest jeszcze jeden czujnik w termostacie chyba.
    Chociaż u mnie dobrze pokazuje temperaturę wody jak sprawdzałem na scanmasterze więc stąd moje pytanie czy czasem PCM nie bierze info z jakiegoś innego czujnika bo teraz się zachowuje jakby cały czas był na ssaniu.
    Z dwojga złego to lepiej jak podnosi obroty do góry niż jak wcześniej spadały i gasł.
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  13. #72
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    Witam
    Dzisiaj znowu zaszalał. Rano po kilku minutach jazdy zaczął tak wysoko podnosić obroty że aż silnik wył.
    Normalnie po wciśnięciu sprzęgła powoli podchodziły same do góry od 3000 aż nawet do 5000.
    Jakby coś zablokowało gaz. Po następnych kilku minutach jazdy samo ustało.
    Sprawdziłem linkę gazu chodzi płynnie i nic nie przycina.
    Przepustnica też się nie blokuje.
    Zdejmę jeszcze czujnik położenia przepustnicy ale mam w miarę nowy fordowski, który kupiłem kiedyś razem z bocznikowym.
    Ręce opadają normalnie.
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  14. #73
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Żeby silnik wkręcał się na takie obroty to potrzebuje powietrza, więc albo ciągnie go przepustnicą, albo bocznikowy się przyciera na otwarciu, albo jakieś niepotrzebne sygnały od PCM-a dostaje żeby być otwartym.

  15. #74
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    Nie wiem Netoper.
    Założyłem spowrotem nowy bocznikowy, przesmarowałem linkę. Wyczyściłem przepustnicę i sprawdziłem obydwa potencjometry. Adaptacja.
    Znowu odłączyłem VSS'a i jeździ w miarę normalnie. Słabo się jeździ bez licznika ale na razie nie mam wyjścia.
    Powiedz, czy może byz tak że VSS podaje dobry odczyt na licznik a zły do PCM'a?
    Znalazłem dzisiaj info od jednego gościa że rozwiązał ten problem samemu.
    Oczywiście tylko zapomniał napisać jak, więc jego radą można sobie d..pe otrzeć.
    Zastanawiam się gdzie móglby to lewe powietrze ciągnąć ewentualnie.
    Tylko dlaczego jak stoi to wszystko gra a jak tylko się kula to ma 1500 obrotów?
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  16. #75
    Mistrz pobocza
    Model
    MKIII
    Silnik
    Duratec 2.0 + LPG
    Od
    27 Jan 2015
    Mieszka w
    Hel
    Na wysokie obroty mi wskakiwał jak wyleciała zaślepka od prętu klapek, pryskałeś plakiem żeby zobaczyć czy jest lewe powietrze?
    http://tuse.pl/wp-content/uploads/2010/04/111.jpg

  17. #76
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    Na 99% nie ma lewego powietrza.
    W tej chwili nawet mam zaślepiony wlot gdzie powinien być wężyk od separatora oleju.
    Jak zasłonię ręką przepustnicę to od razu gaśnie.
    Pryskałem wszędzie dookoła z góry, z dołu z boków.
    Od 3 dni znowu jeżdżę z odłączonym VSS'em i jak ręką odjął.
    Nie ma jak na razie żadnego problemu. Obroty ładnie spadają do 800, jak jadę i wrzucę luz to tez sobie spadną do 800.
    Normalnie chodzi jak ta lala. Jedyny minus to brak prędkościomierza i licznika kilometrów.
    Czy ktoś z was się orientuje jak działa ten VSS?
    Wiem że zczytuje on coś z półośki i wtedy daje to na licznik ale czy jest możliwe że pokazuje dobra prędkość ale jest uszkodzony?
    Ktoś na fcp pisał że jemu ten problem rozwiązali poprzez wymianę półośki a nie VSS'a.
    Z kupieniem części to u mnie nie ma problemu tylko nie chciałbym wydać kasy bez efektu.
    Chyba że na próbę kupię jakąś używkę za 50zł i podmienię. Jak będzie dobrze to wtedy zainwestuję w nowy.
    Gorzej tylko jak to będzie np. wina półośki to nie będzie można stwierdzić czy jest dobry ten czujnik czy nie.
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  18. #77
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Tak myślę że jakby to była wina czujnika to by i na prędkościomierzu byłoby to widać.
    No i jakby czujnik był uwalony to by impulsy znikały czy by były zbyt żadkie więc wtedy raczej nie podbijałoby obrotów, a żeby się czujnik tak uwalił że generuje zbyt dużą ilość impulsów to raczej/chyba niemożliwe (?)
    Nie wiem jak w MKIII jest ten sygnał z czujnika dzielony na zegar i na sygnał do bocznikowego, bo tam coś po CAN-ie idzie i tego nie ogarniam.
    Mi się wydaje że bocznikowy dostaje niepotrzebne impulsy żeby się otwierał, ale przez co to się dzieje w MKIII to ciężko mi wymyślić bo właśnie tego CAN-a nie ogarniam
    Zacząłbym od oczyszczenia wtyczek przy czujnikach i przy PCM-ie, prześledziłby kabelki od czujnika gdzie idą, czy po drodze do PCM-a nie ma jakiejś kostki wtyczki i tam jeszcze bym zerknął/oczyścił.

  19. #78
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    W sumie to ja też nie wierzę że może to być wina samego VSS'a ale nie da się ukryć że jakiś wpływ na to ma skoro jest odłączony i wszystko gra.
    Zacznę chyba od prześledzenia kabli od niego gdzie idą może coś wypatrzę.
    Wpadł mi jeszcze jeden pomysł dzisiaj do głowy.
    Wepnę go z powrotem, podłączę kompa i będę obserwował jak się zachowuje potencjometr przepustnicy.
    Sprawdzę na luzie podczas toczenia się bo wtedy ma obroty 1500, jak wygląda otwarcie przepustnicy. Czy jest otwarta czy zamknięta.
    Przynajmniej coś będzie można wykluczyć albo wysnuć jakieś ciekawe wnioski.
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  20. #79
    Zielony listek Awatar hoody
    Imię
    Łukasz
    Opis
    Mondeo MKIII 1,8 PB+LPG, 125KM
    Od
    31 Dec 2010
    Mieszka w
    Chełmno
    A więc tak. podłączyłem go jak pisałem i zaobserwowałem że potencjometr przepustnicy pokazuje otwarcie na poziomie 18,4% czyli jest zamknięta a mimo to obroty ma 1500.
    Czyli można wywnioskować że PCM daje sygnał bocznikowemu że ma podnieść obroty mimo zamknięcia przepustnicy.
    Pytanie tylko dlaczego tak robi? Tego nie mogę ogarnąć.
    W wolnej chwili prześledzę jeszcze kable od niego ale nie wiem czy coś znajdę.
    MKIII 2001<br>1,8 PB+LPG BRC<br>

  21. #80
    Kursant
    Model
    MKIII
    Silnik
    2.0 145 KM
    Opis
    kombi 2005
    Od
    28 Dec 2016
    Mieszka w
    Warszawa Wawer
    możesz wrzucić logi forscana z odczytanymi parametrami takimi jak:
    IAC, polozenia krokowca
    DESTRPM, docelowe obroty
    RPM,
    MAP, cisnienie w dolocie
    VSS,
    PSP - czujnik cisnienia wspomagania
    TPM - polozenie przepustnicy
    Oczywiście po rozgrzaniu, troche na luzie i podczas wystąpienia problemu.

    ---------- Post added at 09:57 ---------- Previous post was at 09:57 ----------

    możesz wrzucić logi forscana z odczytanymi parametrami takimi jak:
    IAC, polozenia krokowca
    DESTRPM, docelowe obroty
    RPM,
    MAP, cisnienie w dolocie
    VSS,
    PSP - czujnik cisnienia wspomagania
    TPM - polozenie przepustnicy
    Oczywiście po rozgrzaniu, troche na luzie i podczas wystąpienia problemu.

Podobne wątki

  1. [TDCi MKIII] nie spadają obroty
    By agaitomek15 in forum Silnik - Diesel
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 08-08-2012, 10:24
  2. Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 28-02-2012, 17:42
  3. [Zetec] spadają obroty
    By mariusz74 in forum Silnik - Zetec, Duratec rzędowy, 1.8 SCI
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 12-12-2011, 08:12
  4. [Zetec] Gaśnie na zimnym silniku,później w czasie jazdy szarpie i spadają obroty
    By krzysiur in forum Silnik - Zetec, Duratec rzędowy, 1.8 SCI
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 14-10-2011, 10:43
  5. [Zetec] 1.8 16V 95r. Nie spadają obroty
    By GIBOL83 in forum Silnik - Zetec, Duratec rzędowy, 1.8 SCI
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 16-06-2011, 09:54

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów